Forumul Cetatenie-Romana.info
Cetatenie-Romana.Info - Logoobtinere cazier romanesc 20 euro
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

6 Pages123>»
Actele si taxele necesare pentru redobandirea cetateniei romane ca moldovean
Mihai Eminescu Offline
#1 Posted : Sunday, May 04, 2008 7:10:09 PM(UTC)
Rank: Incepator

Actele şi taxele necesare pentru redobândirea cetãţeniei române de cãtre persoanele care au pierdut cetãţenia românã

1. PAŞAPORT în copie legalizată sau « conform cu originalul » cu semnătura în clar a consulului (diplomatului) care primeşte cererea şi ştampila rotundă;
2. CAZIER JUDICIAR din România;
3. CAZIER JUDICIAR din străinătate în original şi cu traducere în limba română, legalizată.
4. Acte de stare civilă în copii legalizate (certificate de naştere, căsătorie, de schimbare de nume) ;
5. DECLARAŢIE pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de redobândire a cetăţeniei ;
6. DECLARAŢIE pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României dacă doreşte rebobândirea cetăţeniei române cu păstrarea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România ;
7. DECLARAŢIE personală autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi ;
8. DOVADĂ scrisă privind data pierderii cetăţeniei române - adeverinţă eliberată de misiunea diplomatică a României sau Direcţia Generală de Paşapoarte ori copia hotărârii Guvernului prin care s-a aprobat renunţarea la cetăţenia română;
9. DOVADA locuinţei în România (pentru persoanele care solicită redobândire cetăţeniei române cu stabilirea domiciliului în România):
1. prin contract de închiriere înregistrat la Administraţia Financiară în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
2. prin contract de vânzare-cumpărare în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
3. prin contract de comodat în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
4. prin declaraţie autentificată la notar de luare în spaţiu şi şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
10. DOVADA sursei legale de existenţă în România (pentru persoanele care solicită redobândire cetăţeniei române cu stabilirea domiciliului în România).

TAXE

1. TAXĂ CONSULARĂ – 187,5 lei- se plăteşte la C.E .C. sau Trezorerie în contul nr. 203301028609468.
2. TAXĂ ÎNREGISTRARE CERERE – 3 lei- se plăteşte la C.E .C. sau Trezorerie în contul nr. 203301028609468.
3. TAXA de publicare în Monitorul Oficial se plateşte în conturile:
IBAN: RO55RNCB0082006711100001, BCR S.A. - SUCURSALA UNIREA şi
IBAN: RO12TREZ7005069XXX000531, Direcţia de trezorerie şi contabilitate publică a Municipiului Bucureşti, C.I.F. RO427282
Plata taxei se poate face şi la sediul Monitorului Oficial din Bucureşti, şos Panduri nr.1, Bl.P33, parter, sector 5.

4. TIMBRU JUDICIAR de 1,5 lei se cumpără de la Poştă;

IMPORTANT!
· Toate actele se depun într-un dosar cu şină.
· TOATE TAXELE SE PLĂTESC ÎNAINTE DE DEPUNEREA CERERII
· Cererile care nu sunt însoţite de toate documentele nu se primesc.
· Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere !
· Actele întocmite în străinătate trebuie să poarte apostila aplicată de autoritatea desemnată de statul emitent, conform Convenţiei adoptată la Haga la 5 oct. 1961, ori să fie supralegalizate.
· În cazul în care actele sunt întocmite de agenţii diplomatici sau consulari ai României nu este necesară apostila, ori supralegalizarea.
· Persoanele fără cetăţenie sunt scutite de plata taxelor consulare !
· CERERERILE SE DEPUN PERSONAL şi doar în cazuri temeinic justificate prin acte doveditoare de un reprezentant legal (mandatar sau avocat)!
· CERERILE SE POT DEPUNE ŞI LA AMBASADELE ŞI CONSULATELE ROMÂNIEI DIN STRĂINĂTAE.

Telefon Directia cetatenie Bucuresti:
Sa schimbat numarul de la DC si raspund la tel.Saptamina trecuta pe http://www.just.ro era 0040372042010 acum e 0040372042003.
2 users thanked Mihai Eminescu for this useful post.
victorantos Offline
#2 Posted : Monday, May 05, 2008 3:10:18 PM(UTC)
Rank: Membru

REDOBÂNDIREA CETĂŢENIEI române de către persoanele care au pierdut această calitate înainte de 22 decembrie 1989 şi descendenţi de gradul I şi II ai acestora

ACTE NECESARE

De la BUNICI (un singur cuplu - parinţii mamei sau ai tatei):
Certificat de naştere sau de deces - original şi copie legalizată
Certificat de căsătorie sau de divorţ – original şi copie legalizată

De la PĂRINŢI:
Certificat de naştere – original şi copie legalizată
Certificat de căsătorie sau de divorţ – original şi copie legalizată

ACTELE SOLICITANTULUI de cetăţenie:
Certificatul de naştere – original şi copie legalizată
Paşaportul – original şi copii legalizate ale paginilor:
- unde apare fotografia şi datele personale;
- unde apare semnătura şi dovada prelungirii paşaportului (dacă este cazul)
Cazierul Judiciar din Republica Moldova – original
Cazierul Judiciar din România – original
Două declaraţii pe propria răspundere făcute la un Notar Public cun care să rezulte căpersoana care depune dosarul :
- nu a mai depus o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române şi
- nu a întreprins activităţi împotriva ordinii de drept
Permisul de şedere temporară – original
Adeverinţa de la Autoritatea pentru Străini din cadrul MAI care dovedeşte şederea legală timp de 4 ani pe teritoriul României - original (la solicitare - în cazul în care nu aveţi carnet/legitimaţii pentru a face această dovadă)

Vizitator
#3 Posted : Monday, May 12, 2008 3:06:49 AM(UTC)
Rank: Oaspete
cum se obtine cazier daca nu ai viza de romania?
Kolea Offline
#4 Posted : Monday, May 12, 2008 1:00:06 PM(UTC)
Guest wrote:
cum se obtine cazier daca nu ai viza de romania?

Prin procura facuta pe cineva care are permis de sedere de Romania ori personal la consulatul de la Chisinau

Eu am permis de sedere si mi-am facut personal la Bucuresti la sectia de politie a sectorului de care apartin. A durat 3 zile, cost 5 lei
7up82 Offline
#5 Posted : Tuesday, September 23, 2008 2:16:52 AM(UTC)
Rank: Membru Avansat

victorantos wrote:
...
Două declaraţii pe propria răspundere făcute la un Notar Public cun care să rezulte căpersoana care depune dosarul :
Adeverinţa de la Autoritatea pentru Străini din cadrul MAI care dovedeşte şederea legală timp de 4 ani pe teritoriul României - original (la solicitare - în cazul în care nu aveţi carnet/legitimaţii pentru a face această dovadă)

Intrebare referitor la Declaratie ca nu am mai depus o alta cerere de redobindire: daca tine minte cineva in anul 2006 la Posta Moldovei a fost o perioada cind sau depus acte, xerox la buletin si inca niste foi scrise dar nu cred sa fie declaratii de redobindire, acele documente nu sint declaratii de redobindire?
7up82 Offline
#6 Posted : Tuesday, September 23, 2008 2:24:16 AM(UTC)

Daca tatului meu ii ramase sa primeasca buletinul si nu la luat, mai e posibil sal primeasca acum peste 8 ani, cum pot eu verifica acest lucru ?
Am eu posibilitate sa primesc cetatenie in baza buletinului tatului meu daca in perioada cind el a depus actele eu aveam 17 ani ?
7up82 Offline
#7 Posted : Tuesday, September 23, 2008 2:29:43 AM(UTC)

Puteti sa-mi dati un sfat practic cum as putea sa primesc pasaport romanesc mai rapid si cu siguranta.
Va multumesc anticipat.
derek1983 Offline
#8 Posted : Thursday, September 25, 2008 3:34:17 PM(UTC)

7up82 wrote:
victorantos wrote:
...

Intrebare referitor la Declaratie ca nu am mai depus o alta cerere de redobindire: daca tine minte cineva in anul 2006 la Posta Moldovei a fost o perioada cind sau depus acte, xerox la buletin si inca niste foi scrise dar nu cred sa fie declaratii de redobindire, acele documente nu sint declaratii de redobindire?

Acele acte nu sunt cereri de redobandire si nici declaratii valabile. atat timp cat nu au fost inregistrate de consulat romaniei si nici nu au fost publicate in monitorul oficial partea III.

1 . Daca tatal tau are certificat constatator a cetateniei romane poti sa obtii cetateniei mai repede. Daca nu are acest certificat Poti sa mergi la Oficiul Roman pentru Migrari, (str. Eforiei, Bucuresti) ca as ceri lamuri privind situatia cetateniei tatalui tau. Aceasta cerere poti sa o trimiti si prin scrisoare recomandata cu indicatia ca astepti raspuns in termenul legal de solutionare a petitiilor.
Daca de la acest oficiu vine raspuns in care sunt trecute datele la care a obtinut cetatenia romana, ceti ramane tie este sa dai o declaratie la notar ca esti de acord sa primesti cetatenie romana si cu aceasta foaie si raspunsul pozitiv de la emigrari( sau cu certificatul de constatare a cetateniei romane) mergi la Directia Cetatenie din Str. Petofi Sandor 47 si ceri printr-un memoriu de urgentare sa sedecida si asupra situatiei tale. Cu putina sansa si noroc o sa rezolvi toate astea destul de repede.
Daca nu , nuti ramane decat sa astepti sa depui dosarul de la inceput.

P.S. Pentru procedura cu Oficiul Roman de Migrari si D.G.E.P.-M.P. ai face bine sa angajezi un avocat care sa te reprezinte, ca nu cumva sa pierzi pe propria mana din cauza lacunelor din cunoastrere legii si procedurilor vezi aici model cerere de clarificare situatie cetatenie daca depui prin consulat
bela Offline
#9 Posted : Wednesday, October 08, 2008 2:21:51 PM(UTC)
Salut tuturor de aici.
Am si eu o intrebare daca mi-ar putea cineva sa-mi raspunda
O ruda de a mea a depus actele de redobindire a cetateniei in 2003 si a aparut in partea III a monitorului oficial din 2004. Persoana data s-a aflat peste hotare timp indelungat si nu a fost la curent cu publicatia.
Poate cineva sa-mi explice care este procedura mai departe, adca ce trebuie de facut pentru a obtine cetatenia romana?
mersi
derek1983 Offline
#10 Posted : Wednesday, October 08, 2008 3:22:20 PM(UTC)

bela citeste mai sus prin forum procedura, este sa depuna o cerere de urgentare
....... Offline
#11 Posted : Monday, December 22, 2008 12:22:43 PM(UTC)
Oameni buni, spuneti-mi va rog, pentru persoanele care depun dosarul pt redobandire pt prima data, printre celelalte acte necesare, adeverinta aceea ca localitatea unde s-au nascut bunicii pana in '40 era pe teritoriul roman trebuie si din localitatea bunelului si a bunicii, sau e suficienta doar dintr-o localitate? Va multumesc
VADIM Offline
#12 Posted : Monday, December 22, 2008 5:48:37 PM(UTC)

tantan wrote:
Oameni buni, spuneti-mi va rog, pentru persoanele care depun dosarul pt redobandire pt prima data, printre celelalte acte necesare, adeverinta aceea ca localitatea unde s-au nascut bunicii pana in '40 era pe teritoriul roman trebuie si din localitatea bunelului si a bunicii, sau e suficienta doar dintr-o localitate? Va multumesc

Saliut tantan, ai nevoie decat de una bucata de certificat care atesta ca localitatea respectiva era teriotoriul roman...
derek1983 Offline
#13 Posted : Monday, December 22, 2008 6:05:04 PM(UTC)

tantan wrote:

Din cate stiu mai nou ( adica undeva deja de un an incoace0 nu mai este nevoie de adeverinta conform careia localitatea in care sau nascut predecesorii din 1940 era pe teritoriul Romaniei. S-ar putea sa fie totusi nevvoie de ea, in caz ca sa schimbat denumirea sau este o localitate de frontiera , care dea lungul istoriei a fost integrata in mai multe state.

Astfel nu inteleg cum ar putea cere redobandirea cetateniei romane personele din Transnistria , teritoriu care oricum pana in 1940 nu a facut parte din Romania ( vorbesc de partea cealalta de Nistru)
....... Offline
#14 Posted : Tuesday, December 23, 2008 10:50:10 AM(UTC)
Deci din cate am inteles e nevoie sau numai de la bunica din localitatea unde s-a nascut, sau numai de la bunelu'. Nu e necesar din ambele. Derek, am observat si eu ca pe just.ro printre actele necesare nu figureaza mai nou ca e nevoie de aceasta adeverinta, insa imi trebuiesc aceste acte pt carte de rezident si mi-au zis ca e nevoie pe langa celelalte acte si actele predecesorilor "exact ca pentru cetatenie" (asa mi s-a zis), si nu imi mai aduceam aminte daca pentru cetatenie am depus ambele adeverinte sau numai una singura. Va multumesc mult pt raspunsuri.
salavat Offline
#15 Posted : Tuesday, December 23, 2008 11:12:56 AM(UTC)

tantan wrote:
Deci din cate am inteles e nevoie sau numai de la bunica din localitatea unde s-a nascut, sau numai de la bunelu'. Nu e necesar din ambele. Derek, am observat si eu ca pe just.ro printre actele necesare nu figureaza mai nou ca e nevoie de aceasta adeverinta, insa imi trebuiesc aceste acte pt carte de rezident si mi-au zis ca e nevoie pe langa celelalte acte si actele predecesorilor "exact ca pentru cetatenie" (asa mi s-a zis), si nu imi mai aduceam aminte daca pentru cetatenie am depus ambele adeverinte sau numai una singura. Va multumesc mult pt raspunsuri.

In 2004 cand am depus dosarul era nevoie de acea adeverinta privind localitatea, acum nu se cere deci nu e cazul.
Si daca ti sa zis "exact ca pentru cetatenie" prezinta "probe" cu Legea despre redobandire cetatenie si actele necesare. Cunosc persoane care au facut carte de rezident si nu li sa cerut adeverinta, dar probabil te/ai lovit de un fenomen des raspandit printre functionarii de la MI, MJ, ca incompetenta legislativa si restante la necunoasterea actelor normative . Am intalnit deseori asemenea specimene de slujbasi, recunosc faptul ca ei nu cunosc legislatia nu trebuie sa te sperie,le aduci dovezi cu Legea in vigoare sa o mai citeasca in pauzele de cafea

Acte necesare pentru foştii cetăţeni români care au pierdut cetăţenie română înainte de 22.12.1989 din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţi de gr. I şi II ai acestora.
(Art. 10 indice 1 din Legea nr. 21/1991)

ACTE NECESARE
1. Buletinul sau cartea de identitate în copie legalizată sau „conform cu originalul”; cu semnătura în clar a consulului (diplomatului) care primeşte cererea şi ştampila rotundă, în cazul depunerii la misiunile diplomatice ale României sau Consulatele României în străinătate. (pentru persoanele căsătorite cu cetăţeni români este necesară o copie legalizată a buletinului sau a cărţii de identitate a soţului);
2. Cazier judiciar din România;
3. Cazier judiciar din străinătate, cu traducere în limba română, legalizată (unde este cazul);
4. Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români;
5. Declaraţie personală, autentificată la notar sau consulat din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române;
6. Declaraţie personală autentificată la notar sau consulat din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;
7. Declaraţie personală autentificată la notar din care să rezulte menţinerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;
8. Certificate de stare civilă în copii legalizate pentru copiii minori ai solicitanţilor
9. Acordul soţilor pentru redobândirea cetăţeniei de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar;
10. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru redobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar în prezenţa unui părinte;
11. Dovada reşedinţei sau a domiciliului în România de cel puţin 4 ani eliberată de Oficiul Român pentru Imigrări din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative în copie legalizată, pentru persoanele care se află în această situaţie (elevi, studenţi, salariaţi, oameni de afaceri, etc.) dacă cererea este depusă direct la Ministerul Justiţiei – Direcţia Cetăţenie.
....... Offline
#16 Posted : Tuesday, December 23, 2008 11:31:28 AM(UTC)
Aha, multumesc mult. E tare complicat cand unii functionari iti spun intr-un fel si altii in alt fel...Cand voi depune, va voi spune daca a fost obligatoriu sau nu Think
salavat Offline
#17 Posted : Tuesday, December 23, 2008 11:45:18 AM(UTC)

tantan wrote:
Aha, multumesc mult. E tare complicat cand unii functionari iti spun intr-un fel si altii in alt fel...Cand voi depune, va voi spune daca a fost obligatoriu sau nu Think

arta interpretarii legislatiei este punctul forte al functionarilor indeosebi de la Autoritatea pentru straini, multora le-as acorda premiul de performanta in domeniul dat. Important e sa tratezi subiectul calm si cu multa diplomatiei, altfel se vor simti complexati cand vor afla ca totusi exista Legi ce nu lasa loc de interpretari.
BAFTA!
salavat Offline
#18 Posted : Tuesday, December 23, 2008 3:46:44 PM(UTC)

CARTE DE REZIDENTA - sot(ie) cetatean roman:

INSTITUTIA PUBLICA ABILITATA:
Autoritatea pentru Straini
(in Bucuresti: str. Nicolaie Iorga, nr 27, corp A si C, tel: 021-212.56.78; 021-212.56.75; 021-212.87.34)

ACTE NECESARE:
1. Copie paşaport (RM).
2. Copie certificat căsătorie ROMANESC.
3. Copie buletin ROMANESC sot/soţie.
4. Dovada asigurării sănătate.
5. Adeverinţă medicala ca nu sufera de boli care sa puna in pericol sanatatea publica. (eliberata de medicul de familie).
6. Declaratie din partea cetateanului roman ca se obliga sa ii asigure celuilalt locuinta (se da in fata ofiterului de la straini).
7. Declaratie din partea sotului ne-roman ca este unica casatorie incheiata (se da in fata ofiterului de la straini).
8. Taxa 1 RON
9. TAXA 7 RON
10. 2 fotografii dimensiune 3/4
11. Dosar cu sina.

12. Daca aveti copii - copie certificat de nastere ROMANESC pentru copii.

NU SE CERE:

1. Nu se cere dovada mijloace de intretinere.
2. Nu se cere dovada domiciliu, e suficienta declaratia sotului.
3. Nu se cere viza de tip D, e buna oricare.

TERMEN DE ELIBERARE:
o luna de la data depunerii cererii

PASAPORT MOLDOVENESC:
Ramane la Dumneavoastra. Respectiv, puteti intre timp sa parasiti teritoriul Romaniei

Intrebari ramase (pentru care solicit asistenta):
1. Se mai solicita la moment confirmare privind sursele de existenta? NU

2. Este vreun formular pentru certificatul medical sau pozitii distincte necesare (e.g. SIDA?) - NU. E ok orice eliberata de medicul de familie

derek1983 Offline
#19 Posted : Monday, January 12, 2009 1:36:50 PM(UTC)

pentru cei care depun 1 data dosar.. nu acte in completare. cine doreste cat mai repede obtinere acertificatului de cetatenie, optati petrnu redobandirea cetateniei cu mentinerea domiciliului in Moldova.
Juramtul vil stabiliti voi insiva , si nu asteptati 3 luni invitatia de la Min. Justitiei. Dupa care stabilirea domiciliului in Ro se face in maxim 1 luna. Fara a plati un ban in plus. Adica tot 50 Ron cand va faceti buletinul, pasaportul este la acelasi pret si poate fi facut in Ro fara probleme, o sa aveti decat lipit pe pasaport 2 autocolante, 1 initial cand va faceti pasaport unde va fi mentionat domiciliul in MD, dupa care cand se elibereaza buletinul , va fi lipit altu in care se mentioneaza restabilirea domiciliului in Ro , si atat, scurtati timpii cu aproximativ 2 luni. Bafta
nelly Offline
#20 Posted : Monday, January 12, 2009 3:49:50 PM(UTC)
sunt cetateanca a republicii moldova,va rog sa-mi spuna cineva daca e real de a depune actele pentru redobindirea cetateniei Romane...
Victor Antofica Offline
#21 Posted : Monday, January 12, 2009 4:23:35 PM(UTC)
Rank: Administratia

Nelly, daca n-as fi fost moldovean nu te-as fi inteles corect si ti-as fi raspuns ca "Nu, totul aici pe forum e doar imaginatia noastra, nu e nimic real!" :D

Daca te referi la depunerea dosarului pt cetatenie la chisinau - fa o vizita la consulatul de la Chisinau si o sa vezi cum zeci de moldoveni ca tine depun in fiecare zi cereri pt cetatenia romana

nelly Offline
#22 Posted : Monday, January 12, 2009 4:43:16 PM(UTC)
admin,eu stiu ca depun, dar rezultatele care-s,sunt cetateni care au depus in 2004 si nu au primit cetatenie romana.
Victor Antofica Offline
#23 Posted : Monday, January 12, 2009 5:04:51 PM(UTC)

in acesta perioada sunt multi care au depus in 2007-2008 si au primit deja cetatenia, sunt multi care au depus in 2003-2004 si n-au primit-o inca

un termen concret de rezolvare a dosarului nu cred ca o sa-ti dea nimeni, pur si simplu depui dosarul/cererea daca vrei sa primesti cetatenia si astepti,eventual faci niste memorii de urgentare, nu te costa asa mult( vreo 5-10 acte/copii de legalizat), bani de drum...

si daca ai noroc mai apare vreo decizie de guvern sau hotarare care sa grabeasca procesul de redobandire a cetateniei in curand

update: tocmai a aparut un monitor oficial cu redobandiri de cetatenie, majoritata care au primit acum cetatenie romana au depus dosarul in anii 2003-2004
....... Offline
#24 Posted : Wednesday, January 21, 2009 7:24:24 PM(UTC)
Buna ziua tuturor. Am si eu o mica intrebare. Parintii mei au trimis scrisori catre consulatul Romaniei in Chisinau prin care solicita redobandirea cetateniei. Avand in vedere ca deocamdata nu au primit nici un raspuns, ar putea ei sa vina in Bucuresti sa depuna direct la Ministerul Justitiei. Ei imi zic ca au auzit zvonuri ca daca ai parintii nascuti pana in 1940 atunci poti sa depui direct fara a avea astia 4 ani stati in Romania. Stiti cumva cum e mai bine de procedat in acest caz? Merci anticipat pentru raspuns.
VADIM Offline
#25 Posted : Tuesday, January 27, 2009 1:17:20 PM(UTC)

tantan wrote:
Buna ziua tuturor. Am si eu o mica intrebare. Parintii mei au trimis scrisori catre consulatul Romaniei in Chisinau prin care solicita redobandirea cetateniei. Avand in vedere ca deocamdata nu au primit nici un raspuns, ar putea ei sa vina in Bucuresti sa depuna direct la Ministerul Justitiei. Ei imi zic ca au auzit zvonuri ca daca ai parintii nascuti pana in 1940 atunci poti sa depui direct fara a avea astia 4 ani stati in Romania. Stiti cumva cum e mai bine de procedat in acest caz? Merci anticipat pentru raspuns.

Saliut tantan... Din ceea ce stiu eu ideea este urmatoare:

La Bucuresti poti sa depui numai in baza celor 4 ani stati legal in Romania si numai daca ai un permis de sedere valabil... Altfel nu primeste dosarul Directia, te trimite la Chisinau pentru depunere...
....... Offline
#26 Posted : Tuesday, January 27, 2009 4:00:54 PM(UTC)
Aha, auzisem si eu ceva de genul ca daca nu ai 4 ani stati aici sau daca nu ai permis de sedere valabil atunci nu se pot depune actele aici, insa am vrut sa concretizez, poate s-a mai schimbat ceva intre timp.
Multumesc mult pt raspuns
fratre Offline
#27 Posted : Wednesday, January 28, 2009 12:10:00 AM(UTC)
Va multumesc din tot sufletul pentru acest site! Este foarte util. Am si eu o intrebare. Oare e necesar sa ai in dosar si certificatul de casatorie/divort al buneilor? Nu-mi pare logic. El nu demonstreaza nimic...
lica Offline
#28 Posted : Wednesday, January 28, 2009 12:27:17 AM(UTC)
certificatul de CASATORIE- TREBUIE!!! NUMAIDECIT! de divort- cred ca nu...
fratre Offline
#29 Posted : Wednesday, January 28, 2009 3:24:11 AM(UTC)
lica wrote:

Multumesc mult! Dar... esti atat de ferma pentru ca ai depus deja actele? Am o problema cu obtinerea acestui certificat si... de aceea intreb.
Victor Antofica Offline
#30 Posted : Wednesday, January 28, 2009 5:03:15 AM(UTC)

din cate imi aduc aminte daca buneii nu mai sunt viata, atunci certificatul de casatorie nu se mai elibereaza, deci e suficient sa aduci doar certificatul de deces... dar nu sunt sigur
....... Offline
#31 Posted : Wednesday, January 28, 2009 11:06:35 AM(UTC)
Eu din cate stiu trebuie certificatul de casatorie a buneilor. Eu am fost in situatia ca unul din bunei era decedat, celalalt era in viata..si am avut nevoie de certificatul de casatorie. Plus in lege scrie ca e nevoie de "acte civile a decedentilor", iar ceritificatul de casatorie este "act civil". Acum nu stiu daca s-a mai modificat ceva intre timp pentru ca eu am depus acum ceva ani. Cel mai bine este sa sacrifici o bucata de zi si sa intri la informatii ca sa concretizezi treaba asta sa nu alergi dupa o hartie de care ulterior sa nu ai nevoie sau sa nu fii in situatia sa nu iti primeasca dosarul pentru o hartie. Bafta multa !
VADIM Offline
#32 Posted : Wednesday, January 28, 2009 1:08:56 PM(UTC)

lica wrote:

Intr-adevar trebuie certificatul de nastere a bunicilor/parintilor...
fratre Offline
#33 Posted : Wednesday, January 28, 2009 4:50:30 PM(UTC)
VADIM, ai vrut sa spui certificatul de casatorie?
VADIM Offline
#34 Posted : Wednesday, January 28, 2009 5:22:13 PM(UTC)

fratre wrote:
VADIM, ai vrut sa spui certificatul de casatorie?

exact, am scris in mod automat, pe langa certificatul de nastere ar fi bine sa-l ai si pe cel de casatorie...
fratre Offline
#35 Posted : Wednesday, January 28, 2009 5:27:36 PM(UTC)
tantan wrote:
Eu din cate stiu trebuie certificatul de casatorie a buneilor. Eu am fost in situatia ca unul din bunei era decedat, celalalt era in viata..si am avut nevoie de certificatul de casatorie. Plus in lege scrie ca e nevoie de "acte civile a decedentilor", iar ceritificatul de casatorie este "act civil". Acum nu stiu daca s-a mai modificat ceva intre timp pentru ca eu am depus acum ceva ani. Cel mai bine este sa sacrifici o bucata de zi si sa intri la informatii ca sa concretizezi treaba asta sa nu alergi dupa o hartie de care ulterior sa nu ai nevoie sau sa nu fii in situatia sa nu iti primeasca dosarul pentru o hartie. Bafta multa !

Multumesc! In aceeasi situatie sunt si eu. Bunica a decedat, iar bunelul e in viata. Si sunt vreo 50 de ani de cand ei au divortat.
De fapt... si certificatul de divort e un act de stare civila. Atunci ar trebui sa fac rost si de aceasta hartie.
Iata ce este scris pe site-ul Ministerului Justitiei referitor la aceasta tema: "Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români."
... Totusi... e un lucru foarte ciudat. Ce ar putea sa demonstreze certificatul de casatorie/divort? Ca in familie se respecta castitatea? Parintii mei ar putea fi nascuti si in afara casatoriei, dar cu indicarea ambilor parinti (adica bunicilor mei) in certificatul de nastere.
VADIM Offline
#36 Posted : Wednesday, January 28, 2009 6:08:41 PM(UTC)

fratre wrote:
tantan wrote:

Multumesc! In aceeasi situatie sunt si eu. Bunica a decedat, iar bunelul e in viata. Si sunt vreo 50 de ani de cand ei au divortat.
De fapt... si certificatul de divort e un act de stare civila. Atunci ar trebui sa fac rost si de aceasta hartie.
Iata ce este scris pe site-ul Ministerului Justitiei referitor la aceasta tema: "Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români."
... Totusi... e un lucru foarte ciudat. Ce ar putea sa demonstreze certificatul de casatorie/divort? Ca in familie se respecta castitatea? Parintii mei ar putea fi nascuti si in afara casatoriei, dar cu indicarea ambilor parinti (adica bunicilor mei) in certificatul de nastere.

Este si aici un pic de adevar in ceea ce spui tu... Dar uite un caz aparte... Bunicii (Unul dintre ei desigur) tai au fost casatoriti si au divortat si dupa aia au avut alte familii si au avut alti copii printre care si unul dintre parintii tai... Vezi ce simplu se poate pierde firul... Dupa parerea mea poti gasi astfel de situatii o multime...
Mihail Offline
#37 Posted : Wednesday, January 28, 2009 10:33:09 PM(UTC)
Daca mama s-a nascut in Ucraina, fiind de nationalitate rusa, si respectiv adeverinta ei de nastere este emisa de autoritatile RSSUcrainene, in limba ucraineana, de culoare verde, de format vechi, aceasta adeverinta de nastere a mamei va fi primita oare la Consulat, tradusa in romana si legalizata?
Mentionez ca tata e moldovean, cu parinti care s-au nascut in Romania.
Deci se merge pe linia tatalui, insa se cere si certificatul de nastere si a mamei, nu-i asa?
....... Offline
#38 Posted : Thursday, January 29, 2009 10:51:27 AM(UTC)
Mihai, si la mine mama e ucraineanca (nationalitate ucraineasca, dar cu cetatenie moldoveneasca) si parintii ei la fel, iar tata e moldovean si ca si nationalitate si ca cetatenie. Ei, in acest caz eu am mers cu actele pt redobandirea cetateniei pe linia tatalui si doar am prezentat si certificatul de nastere al mamei mele si actul lor de casatorie cu tata. Actele buneilor le-am luat de pe linia tatalui (fara bunei de pe linia mamei). Asta iti spun sigur ca nu este nici o problema. Eu am depus asa actele in 2005, ulterior am mai completat, m-am mai interesat de dosar si mi-au zis ca dosarul este ok si este la comisie. Asa ca eu zic sa traduci actele mamei tale si sa le atasezi la dosar fara nici o frica, daca buneii din partea tatalui tau indeplinesc cerintele necesare depunerii dosarului tau. Mult succes !
fratre Offline
#39 Posted : Thursday, January 29, 2009 2:39:18 PM(UTC)
tantan wrote:
Mihai, si la mine mama e ucraineanca (nationalitate ucraineasca, dar cu cetatenie moldoveneasca) si parintii ei la fel, iar tata e moldovean si ca si nationalitate si ca cetatenie. Ei, in acest caz eu am mers cu actele pt redobandirea cetateniei pe linia tatalui si doar am prezentat si certificatul de nastere al mamei mele si actul lor de casatorie cu tata. Actele buneilor le-am luat de pe linia tatalui (fara bunei de pe linia mamei). Asta iti spun sigur ca nu este nici o problema. Eu am depus asa actele in 2005, ulterior am mai completat, m-am mai interesat de dosar si mi-au zis ca dosarul este ok si este la comisie. Asa ca eu zic sa traduci actele mamei tale si sa le atasezi la dosar fara nici o frica, daca buneii din partea tatalui tau indeplinesc cerintele necesare depunerii dosarului tau. Mult succes !

E nevoie sa prezinti si ceritificatul de nastere al celuilalt parinte (in cazul tau al mamei)?? Pentru ce?? Nu inteleg...
Mihail Offline
#40 Posted : Thursday, January 29, 2009 3:49:32 PM(UTC)
fratre wrote:
tantan wrote:

E nevoie sa prezinti si ceritificatul de nastere al celuilalt parinte (in cazul tau al mamei)?? Pentru ce?? Nu inteleg...

Pai se solicita actele de stare civila a parintilor si a bunicilor, nu-i asa? Think
VADIM Offline
#41 Posted : Thursday, January 29, 2009 3:55:02 PM(UTC)

Ai perfecta dreptate Mihail...
Mihail Offline
#42 Posted : Thursday, January 29, 2009 4:02:12 PM(UTC)
tantan wrote:

Ma intereseaza in special daca adeverinta de nastere, aia de format vechi, de culoare verde sovietica, eliberata de autoritatile RSSU merge? sau trebe de prezentat vreun duplicat de format nou?
Si daca merge, atunci, copia tradusa la un traducator din MD si autentificata la un notar din MD poate fi anexata la cererea de redobandire? sau trebe sa fie tradusa la vreun traducator din Ucraina, legalizata si APOSTILATA pe la Ministere de Justitie a Ucrainei sau de Externe a Romaniei? Think
VADIM Offline
#43 Posted : Thursday, January 29, 2009 4:51:37 PM(UTC)

Mihail wrote:
tantan wrote:

Ma intereseaza in special daca adeverinta de nastere, aia de format vechi, de culoare verde sovietica, eliberata de autoritatile RSSU merge? sau trebe de prezentat vreun duplicat de format nou?
Si daca merge, atunci, copia tradusa la un traducator din MD si autentificata la un notar din MD poate fi anexata la cererea de redobandire? sau trebe sa fie tradusa la vreun traducator din Ucraina, legalizata si APOSTILATA pe la Ministere de Justitie a Ucrainei sau de Externe a Romaniei? Think

Cel mai bine si indicat este sa mergi la Consulatul Romaniei de la Chisinau si sa intrebi personal aceste mici nuante...
derek1983 Offline
#44 Posted : Thursday, January 29, 2009 5:01:41 PM(UTC)

VADIM wrote:
Mihail wrote:
tantan wrote:

Cel mai bine si indicat este sa mergi la Consulatul Romaniei de la Chisinau si sa intrebi personal aceste mici nuante...

Merge tradus si legalizat in MD la notar, Nu e problema , merge facut si in Ucraina la notar. Actele nu trebuiesc supralegalizate nici pt cele din MD nici pt cele din Ucraina. Romania are tratat de recunoastere reciproca a actelor intocamite de notarii tarilor MD si Ucraina
Mihail Offline
#45 Posted : Thursday, January 29, 2009 7:22:52 PM(UTC)
derek1983 wrote:
VADIM wrote:
Mihail wrote:
tantan wrote:

Merge tradus si legalizat in MD la notar, Nu e problema , merge facut si in Ucraina la notar. Actele nu trebuiesc supralegalizate nici pt cele din MD nici pt cele din Ucraina. Romania are tratat de recunoastere reciproca a actelor intocamite de notarii tarilor MD si Ucraina

Merci mult de sfaturi zambet
fratre Offline
#46 Posted : Friday, January 30, 2009 12:26:30 AM(UTC)
Mihail wrote:
fratre wrote:
tantan wrote:

Pai se solicita actele de stare civila a parintilor si a bunicilor, nu-i asa? Think

Tantan, doar ai prezentat certificatul de nastere al mamei? (Adica fara sa depui si copia legalizata?) Dar... in unele cazuri (de exemplu daca mama s-a nascut in Ucraina) certificatul de nastere poate sa fie in alta limba (ucraineana, rusa...) si nu poti sa-l prezinti fara traducere.
Shame on you Imi permit iarasi sa citez ceea ce este scris pe site-ul Ministerului Justitiei in aceasta privinta: "Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români;"
Adica: ascendentii se iau doar pe o singura linie (in cazul vostru ce a tatalui) si anume cea care ii reprezinta pe fosti cetateni romani. Oare mai trebuie sa prezinti si certificatul de nastere al ascendentului parintii caruia nu au fost cetateni romani (de exemplu al mamei, care s-a nascut la fel ca si parintii ei in Ucraina)?
Va rog sa ma corectati daca inteleg eu gresit extrasul respectiv din lege.
Apropos: In lege nu e scris ca trebuie sa prezinti toate actele in original si in copie... si nu doar in copie.
....... Offline
#47 Posted : Friday, January 30, 2009 11:52:06 AM(UTC)
Nu FRATRE, eu am depus copia tradusa si legalizata a certificatului de nastere a mamei. Tu ai 2 parinti (mama si tata), iei dupa aia o singura linie (mama tatalui si tatal tatalui). Deci tre sa prezinti actele de stare civila a tuturor acestor persoane implicate. Dar repet, eu am depus actele acum ceva ani. Poate s-a mai schimbat ceva intre timp. Eu daca as fi in locul tau si as avea o problema legata de vreun act, as sacrifica o bucata de zi si as merge personal la informatii sa intreb. Oricum, faptul ca sunt necesare actele ambilor parinti, mie nu mi se pare lipsit de logica.
VADIM Offline
#48 Posted : Friday, January 30, 2009 12:17:11 PM(UTC)

Salut fratre,

Uite iti dau sfatul cel mai bun si cel mai simplu (din experienta mea cu toata birocratia din Romania si anume cu cei de la Directia de Cetatnie):

Cand esti in fata functionarului public de la Directia de Cetatenie, este mai bine sa ai "mai multe" acte la tine decat mai putine pentru ca functionarul respectiv sa constate dosarul complet...

Fa-ti toate actele (nu cred ca ar costa sume atat de importante - fata de respingerea dosarului tau, mult timp pierdut, NERVI care sunt mult mai importanti decat banii si cel mai important linistea sufleteasca...) chiar si cele care esti in dubii! PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA REA...
fratre Offline
#49 Posted : Friday, January 30, 2009 10:14:10 PM(UTC)
Tantan si VADIM, mersi frumos pentru sfaturi zambet
Problema mea e un pic de alt gen. Eu vreau sa obtin cetatenia in baza actelor de stare civila ai ascendentilor de pe linia mamei (asa e mai simplu pentru mine). Certificatul de nastere al tatalui meu exista insa... stampila de pe el e aproape nelizibila. As putea sa fac rost de duplicat... dar aceasta ar dura prea mult (poate chiar 1-2 luni de zile!, deoarece tata s-a nascut peste hotare).
Si... mai am o intrebare. E posibil ca dosarul o data depus la consulat sa fie returnat din Romania pe motiv ca lipseste vreun act? Mai exact vreau sa intreb daca vi s-a intamplat aceasta voua sau ati auzit ca a patit-o alt cineva? Ar fi penibil sa intreb pe cineva din consulat despre aceasta... ma intelegeti?
cornelush Offline
#50 Posted : Wednesday, February 18, 2009 4:03:57 PM(UTC)
Nu va suparati, stie cumva cineva la ce sector de politie din Bucuresti se poate ridica Cazierul Judiciar, mai clar, sa l ridice o persoana pe numele caruia am facut Procura notariala?
este vre o sectie speciala pu asa cazuri?
sau la orice sector de politie...
Merci anticipat!
....... Offline
#51 Posted : Wednesday, February 18, 2009 4:25:47 PM(UTC)
cornelush, pai unde s-a depus pt cazier de acolo si-l ridici...nu e logic? sau nu am inteles corect intrebarea?
VADIM Offline
#52 Posted : Wednesday, February 18, 2009 4:26:11 PM(UTC)

cornelush wrote:
Nu va suparati, stie cumva cineva la ce sector de politie din Bucuresti se poate ridica Cazierul Judiciar, mai clar, sa l ridice o persoana pe numele caruia am facut Procura notariala?
este vre o sectie speciala pu asa cazuri?
sau la orice sector de politie...
Merci anticipat!

Fiecare sector are o sectie de politie unde poti obtine cazierul judiciar, in regim normal si in regim de urgenta...

Persoana pe care ai facut procura trebuie sa aiba un domiciliu stabil sau cel putin temporar pentru a putea ridica cazierul tau.

Adica daca are domiciliu in Sector 3 (cunosc cazul dupa mine) merge la sectia de Politie 12 (nu stiu sigur - cauta pe net gasesti 100% informatia respectiva) si depunde toate actele pentru cazier...

Este destul de complicata treaba pentru ca de obicei sectiile acestea unde se elibereaza cazierele si trezoreriile sectoarelor sunt tokmai la mama dreaq departare una de alta...
....... Offline
#53 Posted : Wednesday, February 18, 2009 4:31:20 PM(UTC)
Daca este vorba de depunere, mi s-a zis ca poti sa depui la orice sectie unde se emit caziere (indiferent de sectorul in care ai domiciliul: asta asa mi-au zis mie acum o luna la o sectie de politie la sectorul 1, cu toate ca eu aveam domiciliul in alt sector), dar cu conditia ca nu poti sa-l faci la urgenta, ci doar in termen normal de 30 zile. Daca vrei la urgenta atunci trebuie sa te duci la sectia de politie din sectorul unde are omu domiciliul, prezinti copia dupa actul de identitate a persoanei pentru care se face cazierul, procura in original, un timbru fiscal si taxa platita fie la trezorerie, fie la oficiul postal.
VADIM Offline
#54 Posted : Wednesday, February 18, 2009 4:35:07 PM(UTC)

s-ar putea sa fie si asa corect, daca la 30 de zile.

In practica mea am facut caziere doar la urgenta si nu la 30 de zile...
iry Offline
#55 Posted : Tuesday, April 21, 2009 11:58:23 AM(UTC)
SALUTARE!
am si eu o intrebare cine stie daca acum cu modificarile facute in legea Cetateniei Romane putem depune dosarul la Minsiterul Justitiei fara a avea alea 4 ani traite in Romania.
Va multumesc anticipat!
VADIM Offline
#56 Posted : Tuesday, April 21, 2009 1:54:13 PM(UTC)

iry wrote:
SALUTARE!
am si eu o intrebare cine stie daca acum cu modificarile facute in legea Cetateniei Romane putem depune dosarul la Minsiterul Justitiei fara a avea alea 4 ani traite in Romania.
Va multumesc anticipat!

Nu cred ca e posibil.

Legea a adus modificari majore doar in ceea ce priveste termenul de solutionare a dosarului si asa-zisul "interviu" eliminat, care oricum cei care redobandeau cetatenia, nu-l sustineau...
rantnick Offline
#57 Posted : Tuesday, April 21, 2009 2:00:51 PM(UTC)
VADIM wrote:
iry wrote:
SALUTARE!
Va multumesc anticipat!

Nu cred ca e posibil.

Legea a adus modificari majore doar in ceea ce priveste termenul de solutionare a dosarului si asa-zisul "interviu" eliminat, care oricum cei care redobandeau cetatenia, nu-l sustineau...

Aici gresesti, pentru a depune la Directia de Cetatenii nu mai e nevoie de dovada ca ai stat 4 ani, ci numai sa ai un permis de sedere valabil, nu viza.
Asa ca studentii pot depune pentru cetatenie din primul an de facultate
VADIM Offline
#58 Posted : Tuesday, April 21, 2009 2:08:07 PM(UTC)

rantnick wrote:
VADIM wrote:
iry wrote:
SALUTARE!
Va multumesc anticipat!

Nu cred ca e posibil.

Aici gresesti, pentru a depune la Directia de Cetatenii nu mai e nevoie de dovada ca ai stat 4 ani, ci numai sa ai un permis de sedere valabil, nu viza.

Chestia aceasta a fost modificata in urma Ordonantei ?
rantnick Offline
#59 Posted : Tuesday, April 21, 2009 2:19:48 PM(UTC)
VADIM wrote:
rantnick wrote:
VADIM wrote:
iry wrote:
SALUTARE!
Va multumesc anticipat!

Nu cred ca e posibil.

Eu nu am vazut inca textul Ordonantei.
Dar asa a spus Emil Boc... si tind sa-l cred...
VADIM Offline
#60 Posted : Tuesday, April 21, 2009 2:32:20 PM(UTC)

rantnick wrote:
VADIM wrote:
rantnick wrote:
VADIM wrote:
iry wrote:
SALUTARE!
Va multumesc anticipat!

Nu cred ca e posibil.

Eu nu am vazut inca textul Ordonantei.
Dar asa a spus Emil Boc... si tind sa-l cred...

Sa vedem cand apare (sau daca inca n-a aparut) textul ordonantei cu modificarile de rigoare si inca sa mai fie si puse in practica chestiile respective fara interpretari.
ciudinalexandru Offline
#61 Posted : Thursday, April 23, 2009 4:30:57 PM(UTC)
Salutare tuturor.
Am inteles ca e nevoie din start de o cerere. Are cineva exemplu al acestei cereri?
Multumesc anticipat
vsadovici Offline
#62 Posted : Sunday, April 26, 2009 1:43:45 AM(UTC)

buna ziua, imi cer scuze daca nu am nimerit sectiunea potrivita problemei mele. vroiam sa intreb daca un minor de 17 ani poate sa depuna cerere la consulatul Romaniei din Chisinau pt a fi chemat sa depuna dosarul pt obtinerea cetateniei romane.
daca da, ce acte suplimentare, fata de cazul tipic, sunt necesare. multumesc
sorin Offline
#63 Posted : Tuesday, April 28, 2009 4:52:59 AM(UTC)

buna.am tot citit ce s-a mai scris pe aicea si totusi am multe lucruri neclare.Va rog mult cine poate sa-mi raspunda. Va multumesc anticipat.

Mentionez ca sunt student la bursa primul an in bucuresti si am PERMIS DE SEDERE TEMPORARA PENTRU 3 ANI

Deci am fost pe 28 aprilie la Directia cetatenie si mi s-a spus ca daca nu am 4 ani stati in RO atunci nu pot sa depun. Altii au zis ca da. Pina la urma pot sau nu ? si daca da, atunci ce trebuie sa fac mai intii, sa depun o cerere sau dosarul cu documente...cum? care e procedura asta? poate vi se pare naiva intrebarea, dar atitea am auzit pina acuma ca deja nu stiu ce sa mai cred...bafta tuturor

VADIM Offline
#64 Posted : Tuesday, April 28, 2009 11:41:19 AM(UTC)

sorin wrote:
buna.am tot citit ce s-a mai scris pe aicea si totusi am multe lucruri neclare.Va rog mult cine poate sa-mi raspunda. Va multumesc anticipat.

Mentionez ca sunt student la bursa primul an in bucuresti si am PERMIS DE SEDERE TEMPORARA PENTRU 3 ANI

Deci am fost pe 28 aprilie la Directia cetatenie si mi s-a spus ca daca nu am 4 ani stati in RO atunci nu pot sa depun. Altii au zis ca da. Pina la urma pot sau nu ? si daca da, atunci ce trebuie sa fac mai intii, sa depun o cerere sau dosarul cu documente...cum? care e procedura asta? poate vi se pare naiva intrebarea, dar atitea am auzit pina acuma ca deja nu stiu ce sa mai cred...bafta tuturor

In ce data ziceai ca ai fost???

Din Ordonanta de Guvern rezulta ca poti sa depui daca ai permis de sedere valabil. A fost eliminata conditia celor 4 ani stati legal in Romania.

Poate angajatii de la Directia inca n-au fost familiarizati cu textul ordonantei si din cauza aceasta nu ti-au inregistrat dosarul

Cauta legea pe internet, printeaza textul Ordonantei si mergi cu pieptul inainte peste cei de la Directia si arata-le modificarile respective.
derek1983 Offline
#65 Posted : Tuesday, April 28, 2009 11:50:51 AM(UTC)

permisul de şedere permanentă sau cartea de rezidenţă - astea sunt actele care fac dovada dreptului de sedere legal pe teritoriul Romaniei in acceptul si litera legii cetateniei ( dupa cum este interpetata de toata jurisprudenta , atat romaneasca, cat si europeana) Shame on you din pacate inca nu si permisul de sedere temporara.

TEXT din Legea 21 modificata : " Persoanele prevăzute la art. 10 ind.1, care au domiciliul sau reşedinţa în România, pot depune cererea de redobândire ori acordare a cetăţeniei române la Direcţia cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, după obţinerea dreptului de şedere, potrivit legii.

Si adica Sorin a fost astazi acolo la Dir Cet, sa intrebe, Vadime. A cam trecut ceva vreme de la publicarea OUG , asa ca nu vad cum aia de la Dir Cet sa nu fi pus la punct o interpretare a legii astfel modificate. Chiar Miercurea Trecuta sa tinut la Dir Cet o sedinta a comisiei cu Secretarul de stat din Min Just pentru a vedea si interpreta modificarile aduse.
derek1983 Offline
#66 Posted : Tuesday, April 28, 2009 11:56:03 AM(UTC)

vsadovici wrote:
buna ziua, imi cer scuze daca nu am nimerit sectiunea potrivita problemei mele. vroiam sa intreb daca un minor de 17 ani poate sa depuna cerere la consulatul Romaniei din Chisinau pt a fi chemat sa depuna dosarul pt obtinerea cetateniei romane.
daca da, ce acte suplimentare, fata de cazul tipic, sunt necesare. multumesc

Trebuie sa ai 18 ani impliniti la data depunerii dosarului.
Dumitru Offline
#67 Posted : Tuesday, April 28, 2009 7:16:15 PM(UTC)
Buna!
Momentan ma aflu in Romania in al 3-lea an de studii,unde ar fi mai bine sa depun actele?La Bucuresti sau la Chisinau?Am nevoie de programare in cazul in care depun la Bucuresti?
Multimesc anticipat
Mihail Offline
#68 Posted : Tuesday, April 28, 2009 7:26:15 PM(UTC)
Dumitru wrote:
Buna!
Momentan ma aflu in Romania in al 3-lea an de studii,unde ar fi mai bine sa depun actele?La Bucuresti sau la Chisinau?Am nevoie de programare in cazul in care depun la Bucuresti?
Multimesc anticipat

la Bucuresti daca ai permis de sedere
sorin Offline
#69 Posted : Tuesday, April 28, 2009 8:53:34 PM(UTC)

va multumesc mult pentru raspunsuri...am sa merg saptamina viitoare acolo si am sa intreb concret inca o data.
Dumitru Offline
#70 Posted : Wednesday, April 29, 2009 1:03:00 PM(UTC)
ms mult..am nevoie de vreo programare?
ady Offline
#71 Posted : Wednesday, April 29, 2009 1:46:12 PM(UTC)
nu ai nevoie de programare, doar ca, fiind in al 3-lea an de studiu, ink nu poti depune, conform ordonantei din 21.04, nu mai e nevoie sa ai 4 ani stati legal pe teritoriul Rom, e suficient sa ai permisul de sedere, doar ca cei de la Directia Cetatenie ink nu primesc actele fara 4 ani, mai dureaza vreo sapt-doua pana se pun la punct.
Dumitru Offline
#72 Posted : Wednesday, April 29, 2009 3:12:33 PM(UTC)
pai da legea nu e lege pentru toti? Si inca ceva..E neaparat k strabuneii mei sa se fi nascut in anii 1918-1939?Dak s-au nascut mai inainte de 1918 dar au trait in perioada respectiva pe teritoriul Romaniei mari, e vreo problema?De unde as putea obtine acte in legatura cu strabuneii?
Dumitru Offline
#73 Posted : Wednesday, April 29, 2009 3:14:25 PM(UTC)
P.S De unde as putea afla cand va intra in vigoare respectiva lege si la Bucuresti?
sorin Offline
#74 Posted : Wednesday, April 29, 2009 10:16:27 PM(UTC)

spuneti-mi va rog mult cineva ca stie...daca am depus o cerere cu vreo 3-4 ani in urma si nu am primit de atunci nimic, nici un raspuns,absolut nimic...mai pot face acum alta cerere? sau daca nu, cum sa aflu ce s-a intimplat cu prima? cum se procedeaza in astfel de situatii? ma bazez sincer pe aj7utorul vostru...multumesc
ady Offline
#75 Posted : Thursday, April 30, 2009 1:17:03 PM(UTC)
de aici ;)
apartheid Offline
#76 Posted : Friday, May 01, 2009 3:52:41 AM(UTC)

Dumitru wrote:
pai da legea nu e lege pentru toti? Si inca ceva..E neaparat k strabuneii mei sa se fi nascut in anii 1918-1939?Dak s-au nascut mai inainte de 1918 dar au trait in perioada respectiva pe teritoriul Romaniei mari, e vreo problema?De unde as putea obtine acte in legatura cu strabuneii?

De ce ti-o complici?
Nu e musai sa faci dovezile strabunicilor. E suficient sa aduci certificatele de nastere/deces/casatorie ale bunicilor. Si mai umbli pe la primaria localitatii de nastere dupe o adeverinta prin care negru pe alb iti declara ca localitatea cu pricina se afla sub jurisdictia autoritatilor romane.
Mult mai simplu!
Dumitru Offline
#77 Posted : Friday, May 01, 2009 3:28:04 PM(UTC)
Stiu k e mai simplu, dar problema e ca doar buneii s-au nascut inainte de 1940 (unul in 1939 si celalalt in 1938) pe cand bunicile s-au nascut dupa 1940,aceasta nu-mi poate crea ceva probleme?
misnicesmile Offline
#78 Posted : Friday, May 01, 2009 5:13:28 PM(UTC)

Location: DEP:iulie2004/URG:1)iulie2008 2)aprilie2009/M.O:iulie2009/JUR:noiembrie2009
Dumitru wrote:
Stiu k e mai simplu, dar problema e ca doar buneii s-au nascut inainte de 1940 (unul in 1939 si celalalt in 1938) pe cand bunicile s-au nascut dupa 1940,aceasta nu-mi poate crea ceva probleme?

pai Dumitru de ce nu esti atent si punetzi mereu aceleashi ntrebarid o suta de ori!!! oare nu e clar ca acuma rudele de pana l a gradul III!!! depun si ele pt cetatenie??? deci si tu inclusiv!!!
misnicesmile Offline
#79 Posted : Friday, May 01, 2009 5:14:58 PM(UTC)

Location: DEP:iulie2004/URG:1)iulie2008 2)aprilie2009/M.O:iulie2009/JUR:noiembrie2009
si dute si depuna la Bucuresti!!! daca tot esti student acolo ce asa greu de inteles!!! daca ai PERMIS DE SEDERE LEGAL LA ZI nu vad de ce shovai atata???!!!
apartheid Offline
#80 Posted : Friday, May 01, 2009 7:54:34 PM(UTC)

Dumitru wrote:

Dumitrule,
iar te complici.
Este suficient sa aduci certificatele de nastere/deces/casatorie, doar de pe o singura linie. Mai pe inteles: pentru bunicii de pe mama SAU de pe tata. Plus celelalte acte care se cer la dosar.
Consuluta si siteul oficial in acest sens: http://www.just.ro/Secti.../tabid/540/Default.aspx
lepestok Offline
#81 Posted : Friday, May 01, 2009 8:09:09 PM(UTC)
Salut,

Pot sa depun dosarul la Bucuresti in cazul in care acum nu am permis de sedere, ultimul permis expirand in octombrie 2008, dar am 4 ani de studentie impliniti?
La bunici in certificatul de nastere nu e trecuta nationalitatea, insa e trecuta in certificatul de nastere a tatalui.E vreo problema?
Trebuie prezentata vreo adeverinta cum ca bunicii au locuit in localitatea de origine sau nu?
Se mai cere adeverinta care atesta apartenenta localitatii de provenienta la Romania inainte de al 2 razboi mondial?
Pasaportul ucrainean(sunt cetatean ucrainean)trebuie tradus? sau e suficient sa prezinti doar copii legalizate dupa paginile respective? Aceiasi intrebare referitor la pasaportul international.
Cazierul se obtine de la orice sector?In cat timp?

Multumesc mult!!!!
Dumitru Offline
#82 Posted : Sunday, May 03, 2009 3:44:22 PM(UTC)
Va multumesc frumos!...si scuze pentru atata bataie de cap. Adevarul e ca vreau sa fiu stiu sigur inainte de a merge la Bucuresti de toate actele ce am nevoie si de pasii ce trebuie sa ii urmez. Inca o data MULTUMESC FRUMOS si bafta tuturor!
caterinne Offline
#83 Posted : Monday, May 04, 2009 3:36:17 PM(UTC)
sorin wrote:
spuneti-mi va rog mult cineva ca stie...daca am depus o cerere cu vreo 3-4 ani in urma si nu am primit de atunci nimic, nici un raspuns,absolut nimic...mai pot face acum alta cerere? sau daca nu, cum sa aflu ce s-a intimplat cu prima? cum se procedeaza in astfel de situatii? ma bazez sincer pe aj7utorul vostru...multumesc

cred ca poti face o cerere de urgentare.
....... Offline
#84 Posted : Monday, May 04, 2009 3:48:34 PM(UTC)
lepestok wrote:
Salut,

Pot sa depun dosarul la Bucuresti in cazul in care acum nu am permis de sedere, ultimul permis expirand in octombrie 2008, dar am 4 ani de studentie impliniti?
La bunici in certificatul de nastere nu e trecuta nationalitatea, insa e trecuta in certificatul de nastere a tatalui.E vreo problema?
Trebuie prezentata vreo adeverinta cum ca bunicii au locuit in localitatea de origine sau nu?
Se mai cere adeverinta care atesta apartenenta localitatii de provenienta la Romania inainte de al 2 razboi mondial?
Pasaportul ucrainean(sunt cetatean ucrainean)trebuie tradus? sau e suficient sa prezinti doar copii legalizate dupa paginile respective? Aceiasi intrebare referitor la pasaportul international.
Cazierul se obtine de la orice sector?In cat timp?

Multumesc mult!!!!

Salut.
Daca esti ukrainean trebuie sa-ti traduci toate actele ucrainesti (iti spun sigur asta pt ca am caz in familie). Cazierul se obtine la orice sector doar in termen normal de eliberare (30 zile). Pentru obtinerea cazierului in regim de urgenta (3 zile) trebuie sa apelezi la sectia de politie din sectorul unde ai domiciliul in Bucuresti.
(La intrebarea cu adeverintele nu stiu sa-ti raspund pentru ca nu sunt la curent cu detaliile despre ce trebuie sa scrie in acte si nu vreau sa te induc in eroare.)

Bafta !
LSD Offline
#85 Posted : Tuesday, May 05, 2009 12:52:19 AM(UTC)
salut lume! din cate am inteles, mai intai tre de depus o cerere, si apoi, daca esti acceptat poti depune intreg dosarul? daca da, ce fel de cerere, are cineva un model, de unde de luat si unde tre de trimis? ms anticipat pt reply
....... Offline
#86 Posted : Tuesday, May 05, 2009 10:34:36 AM(UTC)
LSD wrote:
salut lume! din cate am inteles, mai intai tre de depus o cerere, si apoi, daca esti acceptat poti depune intreg dosarul? daca da, ce fel de cerere, are cineva un model, de unde de luat si unde tre de trimis? ms anticipat pt reply

Salut.

Daca depui la Chisinau, cererea poate fi in format liber (Subsemnatul cutarica, cu actele de identificare cutare, serie, numar, valabilitate, domiciliul acolo... rog sa ma programati pentru depunerea dosarului pentru redobandirea /dobandirea cetateniei romane. Cu stima, cutarica).
Trebuie sa trimiti cererea prin scrisoare recomandata la Consulatul Romaniei la Chisinau (gasesti aici pe forum sau pe alte site-uri adresa acestuia).
Mai rasfoieste pe aici ca s-a mai discutat si gasesti si alte detalii.

Succes !
lepestok Offline
#87 Posted : Tuesday, May 05, 2009 7:27:55 PM(UTC)

Pot sa depun dosarul la Bucuresti in cazul in care acum nu am permis de sedere, ci viza de tip C, ultimul permis expirand in octombrie 2008, dar am 4 ani de studentie impliniti?
derek1983 Offline
#88 Posted : Tuesday, May 05, 2009 8:14:39 PM(UTC)

lepestok wrote:

Pot sa depun dosarul la Bucuresti in cazul in care acum nu am permis de sedere, ci viza de tip C, ultimul permis expirand in octombrie 2008, dar am 4 ani de studentie impliniti?

Nu
VADIM Offline
#89 Posted : Tuesday, May 05, 2009 8:14:57 PM(UTC)

lepestok wrote:

nu
VarEx Offline
#90 Posted : Wednesday, May 06, 2009 3:24:09 AM(UTC)
In listele pentru actele necesare am vazut diferite chestiuni referitor la pasaport/buletin...
Intrebarea este: Pentru a depune dosarul la ambasada/consulat, este nevoie de "Buletin de identitate MD" sau de "Pasaport MD"??
Merci de raspuns!
Victor Antofica Offline
#91 Posted : Wednesday, May 06, 2009 10:56:28 AM(UTC)

ai nevoie de buletin,

daca depui la Bucuresti ai nevoie si de pasaport
derek1983 Offline
#92 Posted : Wednesday, May 06, 2009 12:28:12 PM(UTC)

VarEx wrote:
In listele pentru actele necesare am vazut diferite chestiuni referitor la pasaport/buletin...
Intrebarea este: Pentru a depune dosarul la ambasada/consulat, este nevoie de "Buletin de identitate MD" sau de "Pasaport MD"??
Merci de raspuns!

ACTELE NECESARE SUNT :

1. Buletinul sau cartea de identitate în copie legalizată sau „conform cu originalul”; cu semnătura în clar a consulului (diplomatului) care primeşte cererea şi ştampila rotundă, în cazul depunerii la misiunile diplomatice ale României sau Consulatele României în străinătate. (pentru persoanele căsătorite cu cetăţeni români este necesară o copie legalizată a buletinului sau a cărţii de identitate a soţului);
2. Cazier judiciar din România;
3. Cazier judiciar din străinătate, cu traducere în limba română, legalizată (unde este cazul);
4. Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români;
5. Declaraţie personală, autentificată la notar sau consulat din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române;
6. Declaraţie personală autentificată la notar sau consulat din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;
7. Declaraţie personală autentificată la notar din care să rezulte menţinerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;
8. Certificate de stare civilă în copii legalizate pentru copiii minori ai solicitanţilor
9. Acordul soţilor pentru redobândirea cetăţeniei de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar;
10. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru redobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar în prezenţa unui părinte;
11. Dovada reşedinţei sau a domiciliului în România eliberată de Oficiul Român pentru Imigrări din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative în copie legalizată, pentru persoanele care se află în această situaţie (elevi, studenţi, salariaţi, oameni de afaceri etc.) dacă cererea este depusă direct la Ministerul Justiţiei – Direcţia Cetăţenie.-> la o adica nu sa-r putea depune doar in baza permisului de sedere, ci totusi trebuie sa aduci un certificat de la ORI care sa ateste dovada resedintei, si data eliberarii pemisului de sedere? Sau insemana sa faci simplu o copie legalizata a permisului ?
viorica Offline
#93 Posted : Wednesday, May 06, 2009 3:41:47 PM(UTC)
astia scot o chestie, baga alta si tot o mie de drumuri tre sa faci
shmakodyavo4ka Offline
#94 Posted : Thursday, May 07, 2009 8:35:51 PM(UTC)
Un cetatean moldovean, care nu locuieste in Romania si nu are permis de sedere romanesc, poate sa depuna dosarul pt redobandirea cetateniei?? Daca da, in ce conditii? si actele necesare sunt cele mentionate mai sus, la fel ca pentru cei cu permis de sedere?
derek1983 Offline
#95 Posted : Thursday, May 07, 2009 8:44:24 PM(UTC)

da aceleasi acte, inafara de dovada dreptului de sedere in Romania, si de depus poate doar prin misiunile diplomatice si consulare a Romaniei din strainatate.
shmakodyavo4ka Offline
#96 Posted : Thursday, May 07, 2009 8:58:08 PM(UTC)
multumesc pt raspunsul promt..asadar, ei trebuie sa depuna actele la Chisinau..inca o intrebare legata de acest subiect: e valabila pt ei aceasta OG din 15 aprilie ( sau din cat o fi..)? adica trebuie sa primeasca un raspuns in termen de trei luni? sau e valabil numai pt cei care depun dosarul la Bucuresti, avand permis de sedere in Romania?
derek1983 Offline
#97 Posted : Thursday, May 07, 2009 9:38:37 PM(UTC)

shmakodyavo4ka wrote:
multumesc pt raspunsul promt..asadar, ei trebuie sa depuna actele la Chisinau..inca o intrebare legata de acest subiect: e valabila pt ei aceasta OG din 15 aprilie ( sau din cat o fi..)? adica trebuie sa primeasca un raspuns in termen de trei luni? sau e valabil numai pt cei care depun dosarul la Bucuresti, avand permis de sedere in Romania?

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. I. - Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 6 martie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 101, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 101. - Foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III pot redobândi ori li se poate acorda cetăţenia română, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. 1 lit. b), c) şi e)."
2. Articolul 102 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Art. 102. - Persoanele prevăzute la art. 101, care au domiciliul sau reşedinţa în România, pot depune cererea de redobândire ori acordare a cetăţeniei române la Direcţia cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, după obţinerea dreptului de şedere, potrivit legii."
3. La articolul 13, alineatul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Comisia are activitate permanentă, este formată dintr-un preşedinte şi 8 membri, personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, numiţi prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti. Lucrările Comisiei nu sunt publice, acestea se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 3 membri şi sunt prezidate de preşedinte, iar în lipsa acestuia, de către un membru desemnat de acesta."
4. După articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 141, cu următorul cuprins:
"Art. 141. - Cererea de acordare sau de redobândire a cetăţeniei române, formulată potrivit art. 101, este înregistrată la secretariatul tehnic al Comisiei.
Preşedintele Comisiei pentru cetăţenie, prin rezoluţie, dispune:
a) solicitarea de relaţii de la orice autorităţi cu privire la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. 1 lit. b) şi e);
b) completarea dosarului, în termen de cel mult două luni de la primirea solicitării secretariatului tehnic al Comisiei de către petent, în cazul în care se constată lipsa unor documente necesare soluţionării cererii, sub sancţiunea respingerii cererii ca nesusţinută;
c) fixarea termenului la care Comisia va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare acordării sau redobândirii cetăţeniei române potrivit art. 101, termen ce nu va depăşi 5 luni de la data înregistrării cererii."
Art. II. - Cererile depuse în temeiul art. 101 din Legea nr. 21/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă vor fi soluţionate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemnează:
───────────────

unde vedeti aici ca este aratat un termen de 3 luni ????
de ce tot se pune aceasta intrebare ? au fost prin moldova pe la TV indicat acest termen? Cand vorbim de o procedura legala ne bazam pe lege , si nu pe speculatiile pe care le pot face diferiti analisti, jurnalisti, sau alte persoane care de fapt nu sunt avocati, personal de specialitate juridica, etc.
Nu e valabil nici macar pentru bucuresti si nici pentru Chisinau acest termen deoarece el nu se regaseste in lege. Sunt doar speculatii. Iar daca nu, indicatimi si mie un articol din ziare, postare video de la TV ca sa nu mor prost.

P.S. Singurul termen de 3 luni este stipulat pentru depunerea juramantului de la data publicarii in MO , a ordinului ministrului justitiei prin care sa redobandit cetatenia.
shmakodyavo4ka Offline
#98 Posted : Thursday, May 07, 2009 10:06:48 PM(UTC)
derek1983 wrote:

............
unde vedeti aici ca este aratat un termen de 3 luni ????
de ce tot se pune aceasta intrebare ? au fost prin moldova pe la TV indicat acest termen? Cand vorbim de o procedura legala ne bazam pe lege , si nu pe speculatiile pe care le pot face diferiti analisti, jurnalisti, sau alte persoane care de fapt nu sunt avocati, personal de specialitate juridica, etc.
Nu e valabil nici macar pentru bucuresti si nici pentru Chisinau acest termen deoarece el nu se regaseste in lege. Sunt doar speculatii. Iar daca nu, indicatimi si mie un articol din ziare, postare video de la TV ca sa nu mor prost.

P.S. Singurul termen de 3 luni este stipulat pentru depunerea juramantului de la data publicarii in MO , a ordinului ministrului justitiei prin care sa redobandit cetatenia.

Multumesc pt bunavointa, am citit si eu..intrebam doar ceea ce am fost rugata sa intreb..nu pot contrazice pe nimeni, daca oamenii asta au auzit, asta intreaba...

gioni_g Offline
#99 Posted : Thursday, May 07, 2009 11:36:39 PM(UTC)

A mai incercat cineva sa depuna la bucuresti doar in baza permisului de sedere? E posibil sau la ei inca n-a ajuns ordonanta...
Serj080 Offline
#100 Posted : Friday, May 08, 2009 12:09:03 PM(UTC)
Location: Expediere cerere programare-2002// Primit programare-13.02.08// Depunere dosar-06.03.08// MO1-04.08.09// Juramint-03.09.09// Certificate ridicare N+C-10.11.09// Depunere Pasaport-24.12.09// Ridicare-10.03.2010
Salut la toti user-ii de pe acest forum. Am si eu o intrebare: am depus dosarul in luna martie 2008 si la acel moment deja eram casatorit dar nu aveam copii, in monitor nu am aparut si in general nu stiu daca a ajuns dosarul meu la Directie si daca a fost inregistrat la Secretariatul Tehnic(dosarul l-am depus la Consulatul din Chisinau). In prezent am un copil si vreau sa tiu daca v-a da Domnu si cei de la directie au sa dea de dosarul meu si o sa ceara sa-l completez ce acte v-a trebui sa le prezint adaugator ca sa poata si copilasul meu sa redobindeasca cetatenia impreuna cu mine(ea acum are 9 luni). Din cite stiu se cere: certificat de nastere; acordul unuia din parinti privind redobindirea cetateniei si cam atit(toate in copii si legalizate la notar).Va multumesc mult si va doresc la toti o zi buna. Astept raspuns.
Users browsing this topic
Vizitator
6 Pages123>»
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You can vote in polls in this forum.