nadia a scris:rantnick, te rog totusi sa ne dezvalui cum se obtine cartea de rezident pt sot/sotie al unui cetatean roman!!!!ce acte se depun si unde?cat costa? ms mult!:)
Pasii sunt simpli:
Sotul/sotia/parinte/fiu trebuie sa fie cetatean roman si sa aiba domiciliul in Romania(se dovedeste pe baza cartii de identitate) sau sa aiba permis de sedere permanenta
apoi trebuie sa ai un spatiu unde traiti impreuna( sau sa-l inchiriati, dar mare atenti ca ai sa primesti careta de rezidenta numai pe perioada cat este semnat cotnractul de inchiriere, apoi va trebui sa reiei procedura de la capat). Daca va ia cineva in spatiu(pe amandoi) trebuie sa dea o declaratie la notar, daca sunt mai multi proprietari trebuie sa dea toti(la mine au dat soacra mea si socru meu).
Ca trebuie asigurarea medicala(nu sociala) - se obtine contra unei taxe de la Casa de Asigurari de Sanatate contra unei taxe( in jur de 100 de $ pe an), este suficient sa v-o faceti pe un an. Daca sotu/sotia/parinte/fiu munceste legal in Romania poate sa va plateasca el contributiile(oricum e convenabil pentru cei cu salrii mici) si sa vi se dea o asemenea adeverinta de la Casa de Sanatate, sau daca sunteti deja angajat v-o da direct si nu mai platiti nimic in plus.
Apoi aveti nevoie de 2 poze 3/4
Taxa de timbru de 1 leu
Chitanta pentru eliberarea cartii de rezidenta de 7 lei
Adeverinta de la un medic precum ca nu suferiti de boli care sa puna in pericol sanatatea publica - se obtine la orice medic de famile cu maxim 30 lei
Cu toate astea va prezentati la ofiterul de la Oficiul pentru Imigrari in raza caruia va aflati.
Acolo completati o cerere - va da el.
Daca sunteti casatoriti mai putin de 3 ani sau nu aveti macar un copil in comun va trebui sa treceti prin testul prin care sa dovediti precum ca, casatoria voastra nu este una de convenienta.
Si apoi in 30 zile veniti sa ridicati cartea de rezidenta.
Daca este cazul in alt mesaj am sa dau detalii in legatura cu testul respectiv.