Forumul Cetatenie-Romana.info
Cetatenie-Romana.Info - Logo
Welcome Guest Search | Active Topics | Log In | Register

PROCEDURA DE REDOBANDIRE A CETATENIEI ROMANE
Mihai Eminescu Offline
#1 Posted : Sunday, May 04, 2008 8:35:13 PM(UTC)
Rank: Incepator

Etapele importante in procesul redobandirii:
1. depunere dosar
2. urgentare dosar cetatenie
3. publicare in monitor oficial partea 1
4. depunere juramant de credinta fata de Romania
5. transcriere certficat de nastere
6. depunere acte pt pasaport

detaliile despre fiecare etapa sunt pe forum

PROCEDURA DE REDOBÂNDIRE A CETAŢENIEI ROMÂNE
PREVĂZUTĂ DE ART. 10 ALIN.1şi ART. 101 din Lg. Nr. 21/1991

Cetăţenia română se poate acorda şi persoanei care a pierdut-o din motive neimputabile această cetăţenie şi care cere redobândirea ei, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 8 lit. b), c), d), şi e) adică: dovedeşte prin comportarea şi atitudinea sa loialitate fata de statul şi de poporul roman;a împlinit varsta de 18 ani; are asigurate mijloacele legale de existenta; este cunoscut cu o buna comportare şi nu a fost condamnat în ţara sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean roman (art.10 alin.1 din Legea nr. 21/1991).

Cetăţenia română se va acorda, la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate.

1.Depunerea cererii

Cererea de redobândire a cetăţeniei române se depune personal la sediul Direcţiei de Cetăţenie, din str. Petofi Şandor, nr. 47, sector 1, Bucureşti.
Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot depune cererea de redobândire a cetăţeniei române, însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 21/1991, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale României.
Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie fixează termen pentru soluţionarea cererii şi dispune prin rezoluţie completarea dosarului, publicarea, pe cheltuiala solicitantului, a extrasului de cerere în Monitorul Oficial Partea a III-a, solicitarea de relaţii pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 8 lit. b) şi e): solicitantul va trebui să dovedească prin comportarea şi atitudinea sa loialitate fata de statul şi de poporul roman; solicitantul este cunoscut cu o buna comportare şi nu a fost condamnat în ţara sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean roman;

2. Publicarea În Monitorul Oficial Partea a III-a a extrasului cererii de acordare a cetăţeniei române.

3. Comunicarea adreselor către instituţiile avizatoare pentru verificarea condiţiilor prevăzute de art. 8 alin.1 lit. b) şi e).

4. Soluţionarea cererii de către Comisia pentru Cetăţenie
La termenul stabilit pentru dezbaterea cererii, Comisia verifică îndeplinirea condiţiilor necesare redobândirii cetăţeniei române, potrivit dispoziţiilor art. 8 lit. b), c), d) şi e) din Legea nr. 21/1991.

5. Raportul Comisiei
Comisia pentru Cetăţenie va întocmi un raport care se adresează Ministrului Justiţiei şi care cuprinde propunerile motivate ale Comisiei pentru redobândirea cetăţeniei române sau respingerea cererii de redobândire a cetăţeniei române.

6. Emiterea ordinului Ministrului Justiţiei de acordare a cetăţeniei române sau respingere a cererii de redobândire a cetăţeniei

Ministrul Justiţiei
, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 21/1991, emite ordinul de acordare a cetăţeniei române.
Ordinul de acordare a cetăţeniei române se publică în Monitorul Oficial Partea I.
În cazul în care Ministrul Justiţiei constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 21/1991, respinge, prin ordin, cererea de acordare a cetăţeniei române.
Ordinul Ministrului Justiţiei de respingere a cererii de acordare a cetăţeniei române se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Ordinul Ministrului Justiţiei de respingere a cererii de acordare a cetăţeniei române poate fi contestat în termen de 15 zile de la comunicare la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel de la domiciliul sau reşedinţa solicitantului.
Dacă solicitantul nu are reşedinţa sau domiciliul în România, ordinul poate fi atacat în acelaşi termen la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti.
Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi irevocabilă.

7.Depunerea jurământului

În termen de 3 luni de la data publicării ordinului Ministrului Justiţiei de redobândire a cetăţeniei române în Monitorul Oficial Partea I, persoanele care redobândesc cetăţenia română vor depune jurământul de credinţă faţă de România.
După depunerea jurământului, Comisia pentru Cetăţenie eliberează certificatul de cetăţenie română.
Persoanele care au redobândit cetăţenia română în condiţiile prevăzute de art. 10 alin.1 şi art. 101, cu menţinerea domiciliului în străinătate, vor depune jurământul de credinţă în faţa şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al României din ţara în care domiciliază.
În acest caz, certificatul de cetăţenie română va fi eliberat de şeful misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

În situaţia în care copiii minori dobândesc cetăţenia română odată cu părinţii sau cu unul dintre părinţi, aceştia vor fi înscrişi în certificatul de cetăţenie al părinţilor şi nu depun jurământul.
În cazul în care copilul devine major în timpul procesului de soluţionare a cererii şi până la data dobândirii de către părinţi a cetăţeniei române, Comisia pentru Cetăţenie, la sesizarea persoanei interesate, va analiza cazul, putând decide în legătură cu depunerea de către acesta a jurământului şi cu eliberarea unui certificat de cetăţenie separat pentru copilul devenit major.

1 user thanked Mihai Eminescu for this useful post.
Sponsor  

Vizitator
#2 Posted : Saturday, May 24, 2008 8:53:44 PM(UTC)
Rank: Oaspete
atentie, un anunt nou pe site-ul ministerului justitiei la cetatenie:
1) ÎNCEPÂND CU DATA DE 28.05.2008, PENTRU DOSARELE ÎNREGISTRATE ÎN ANII 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, NU SE MAI PRIMESC ACTE ÎN COMPLETARE FĂRĂ A FI SOLICITATE DE CĂTRE DIRECŢIA CETĂŢENIE.

2) DOVADA SOLICITĂRII ACTELOR ÎN COMPLETARE SE FACE NUMAI CU O FOTOCOPIE DUPĂ ÎNŞTIINŢAREA PRIMITĂ DIN PARTEA DIRECŢIEI CETĂŢENIE.

3) SE PRIMESC ACTE ÎN COMPLETARE FĂRĂ A FI SOLICITATE NUMAI PENTRU DOSARELE DEPUSE ÎN ANII 2002 ŞI 2003.
Vizitator
#3 Posted : Sunday, August 03, 2008 6:20:16 AM(UTC)
Message was deleted by User.
Vizitator
#4 Posted : Monday, August 04, 2008 12:48:07 PM(UTC)
Vizitator
#5 Posted : Monday, August 04, 2008 12:48:07 PM(UTC)
Vizitator
#6 Posted : Monday, August 04, 2008 1:37:10 PM(UTC)
Vizitator
#7 Posted : Monday, August 04, 2008 4:12:47 PM(UTC)
Nick Offline
#8 Posted : Wednesday, May 26, 2010 4:25:12 PM(UTC)
Buna! Am o intrebare si daca se gaseste cineva care sa mi oferi informatii concrete la subiectii voi fi recunascator...Intrebare suna in Modul urmator:
Fac facultate de 2 ani in Romania locatie Cluj si am permis de sedere valabil pana in octombrie 2012, si as vrea sa stiu daca privitor Ordonantei respective de urgentare as putea sa merg la Bucuresti sa depun doar pe baza de permis de sedere pentru dobandirea cetatenie?
Din motive imputabile mie nu pot sa obtin documentele de care am nevoie pentru a dobandi cetatenia pe baza de acte de descendenti de gradu 2 3 (adica bunicii din partea mamei nu au certificatele de nastere pentru ca au decedat pe timpul URSS si nau mai fost gasite, iar din parte tatalui nici nu au existat certificate de nastere , adica erau prin anii '23- '25 cand nu toti primeau certificat de nastere)... Ms anticipat!
cgv Offline
#9 Posted : Wednesday, May 26, 2010 5:36:13 PM(UTC)
Rank: Membru Avansat

Medals:
Location: Timisoara | Depus:11/05/2009 Bucuresti | Aviz pozitiv 23/09/2009 | Juramant 15/04/2010
Nick wrote:
Buna! Am o intrebare si daca se gaseste cineva care sa mi oferi informatii concrete la subiectii voi fi recunascator...Intrebare suna in Modul urmator:
Fac facultate de 2 ani in Romania locatie Cluj si am permis de sedere valabil pana in octombrie 2012, si as vrea sa stiu daca privitor Ordonantei respective de urgentare as putea sa merg la Bucuresti sa depun doar pe baza de permis de sedere pentru dobandirea cetatenie?
Din motive imputabile mie nu pot sa obtin documentele de care am nevoie pentru a dobandi cetatenia pe baza de acte de descendenti de gradu 2 3 (adica bunicii din partea mamei nu au certificatele de nastere pentru ca au decedat pe timpul URSS si nau mai fost gasite, iar din parte tatalui nici nu au existat certificate de nastere , adica erau prin anii '23- '25 cand nu toti primeau certificat de nastere)... Ms anticipat!

Daca te gandesti sa mergi pe calea obtinerii cetatenieii romane atunci iti mai trebuie 6 ani sa stai in RO iar daca intretimp te casatoresti cu un cetatean roman atunci numai 3:

ART. 8
Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului
străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a
născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel
puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de
cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;

Asa ca mai bine cauta actele prin arhive
Nick Offline
#10 Posted : Wednesday, May 26, 2010 7:32:26 PM(UTC)
Ms...Ma gandeam ca am vazut ca cineva a scris aici pe forum ca daca poate merge sa depuna pe baza de permis de sedere chiar daca nu am stati in Romania acesti 4 ani care sunt prevazuti in permis de sedere... Asa ca inca am dubii...:-??
Nick Offline
#11 Posted : Wednesday, May 26, 2010 7:37:44 PM(UTC)
M-am uitat si aici: uite chiar primul aliniat...
http://www.basarabeni.ne...nerea-cetateniei-romane/
dorin1984 Offline
#12 Posted : Wednesday, May 26, 2010 7:40:20 PM(UTC)

Location: Moldova | Depunere dosar: 06.07.2009 Bucuresti | Aviz pozitiv: 23.11.2009 | Depunere Juramint: 08.07.2010
Nick wrote:
Ms...Ma gandeam ca am vazut ca cineva a scris aici pe forum ca daca poate merge sa depuna pe baza de permis de sedere chiar daca nu am stati in Romania acesti 4 ani care sunt prevazuti in permis de sedere... Asa ca inca am dubii...:-??

Este diferenta mare intre a redobindi si a dobindi cetatenia Romana, sunt 2 lucruri diferite.
Acum dosarul de redobindire a cetateniei Romane poate fi depus la Bucuresti in orice zi de miercuri a saptaminii desi nu detii un permis de sedere legala pe teritoriul Romaniei(specific ca el poate fi depus si la Agentiile noi create de ex la Cluj unde inveti).
Daca mergi pe calea acordarii cetateniei Romane la cerere(dobindire) atunci este necesar sa ai stati legal pe teritoriul Romaniei nu mai putin de 8 ani.
Informatia data de CGV este absolut corecta.
dorin1984 Offline
#13 Posted : Wednesday, May 26, 2010 7:53:46 PM(UTC)

Location: Moldova | Depunere dosar: 06.07.2009 Bucuresti | Aviz pozitiv: 23.11.2009 | Depunere Juramint: 08.07.2010
Nick wrote:
M-am uitat si aici: uite chiar primul aliniat...
http://www.basarabeni.ne...erea-cetateniei-romane/

Daca ai observat informatia de aici este cam veche deci nu este relevanta la momentul actual pentru ca chestia cu permisul de sedere sa scos in genere, la moment nu mai trebuie sa ai un permis de sedere pentru a depune dosarul de redobindire a cetateniei la Bucuresti (asta faciliteaza prin faptul ca nu trebuie sa astepti ani pentru ca sa fii programat la Ambasada Romaniei la Chisinau da mergi direct la Bucuresti sau la agentiile noi create si depui fara programare preventiva)
Nick Offline
#14 Posted : Wednesday, May 26, 2010 8:04:00 PM(UTC)
Ms ...Pai si cum ramane cu cei care nu au mers pe calea redobandirii ci pe baza permisului de sedere au depus la DC si la sfarsitul anului 4 de facultate adica avand stati in romania 4 ani a primit cetatenia dupa jum de an dupa ce ia expirat permisul de sedere, am vazut asa cazuri...adica studentii MOldoveni care nu pot obtine cetatenia pe baza rudeniilor de gradul 1, 2 , trebuie sa astepte inca 4 ani dupa ce i-a expirat permisul de sedere ca dupa asta sa primeasca cetatenie?...Asta nu o inteleg?
cgv Offline
#15 Posted : Wednesday, May 26, 2010 8:36:37 PM(UTC)

Medals:
Location: Timisoara | Depus:11/05/2009 Bucuresti | Aviz pozitiv 23/09/2009 | Juramant 15/04/2010
Nick wrote:
Ms ...Pai si cum ramane cu cei care nu au mers pe calea redobandirii ci pe baza permisului de sedere au depus la DC si la sfarsitul anului 4 de facultate adica avand stati in romania 4 ani a primit cetatenia dupa jum de an dupa ce ia expirat permisul de sedere, am vazut asa cazuri...adica studentii MOldoveni care nu pot obtine cetatenia pe baza rudeniilor de gradul 1, 2 , trebuie sa astepte inca 4 ani dupa ce i-a expirat permisul de sedere ca dupa asta sa primeasca cetatenie?...Asta nu o inteleg?

Pana a aparea ordonanta de urgenta nr. 36 din 15 aprilie 2009 se putea depune dosarul de REDOBANDIRE a cetatanie numai dupa ce aviai stati in Romania legal 4 ani de zile. Si se depuneau tot toate actele ca pana acuma.
Nu te complica cauta certificatele la bunei la arhiva.
Cind ti-au murit buneii ca nu le gasesti actele? Cel putin te-ai adresat la arhiva din Chisinau?
Nick Offline
#16 Posted : Wednesday, May 26, 2010 8:44:27 PM(UTC)
Daca poti sa ma ajuti...te rog sa mi dai un id de mess skype ..si sa vb detaliat pentru ca ma aflu intro mare incurcatura si documentele astia de la bunei si parinti am ajuns la etapa moarta??? Multumesc Mult
svetikrus Offline
#17 Posted : Friday, May 28, 2010 1:06:48 AM(UTC)
salut, am o intrebare...stie cineva..daca am depus actele in 2006, publicata in MO partea III in 2007 nu am aviz pozitiv pina acum..dar am primit invitatie de la Ambasada Rom in Moldova sa depun actele (invitatie primita in baza scrisorii trimise prin posta)AM DREPTUL sa mai depun odata actele pu cetatenie?
dorin1984 Offline
#18 Posted : Friday, May 28, 2010 1:36:15 AM(UTC)

svetikrus wrote:
salut, am o intrebare...stie cineva..daca am depus actele in 2006, publicata in MO partea III in 2007 nu am aviz pozitiv pina acum..dar am primit invitatie de la Ambasada Rom in Moldova sa depun actele (invitatie primita in baza scrisorii trimise prin posta)AM DREPTUL sa mai depun odata actele pu cetatenie?

Daca mai tii minte cind ai depus dosarul ai perfecat 3 declaratii la notar in una din care ai specificat ca nu ai mai depus o alta cerere de redobindire a cetateniei, acum ce o sa declari la notar daca deja ai depus odata dosarul?
cgv Offline
#19 Posted : Friday, May 28, 2010 1:37:53 AM(UTC)

Medals:
svetikrus wrote:

Dupa lege nu se permite, s-a mai discutat asta, cand depui dosarul ai si o declaratie la notar ca n-ai mai depus o alta cerere de redobandire (sa nu incurci cu cererea de programare pentru depunerea dosarului) si chiar in declaratie scrie ca raspunzi PENAL pentru declaratii false .
Nu crede ca daca o sa depui dosarul din nou o sa primesti cetatenia mai repede.
serii Offline
#20 Posted : Friday, July 23, 2010 9:02:36 PM(UTC)
salutare la toti. in a. 2006 am depus cerere de redobindire a cetateniei romane prin intermediul postei moldovei pentru mine, fratele si sora mea.In septembrie 2009 sora mea primeste invitatia de a depune dosarul pentru redobindire a cetateniei unde erau specificate toate actele necesare pt dosarul complet.Pentru mine si fratele meu pina la moment nici un raspuns.Ajutati ma va rog poate cineva este la curent care este procedura cu cererile depuse prin intermediul postei, este posibil ca sa nu primesc niciodata invitatie din partea autoritatilor romane?La moment sunt plecat peste hotare in Franta, am tot dosarul complet stie cineva pot depune dosarul la ambasada romaniei la Paris? Va multumesc mult.
VeaceslavV Offline
#21 Posted : Friday, July 23, 2010 9:11:13 PM(UTC)

Location: Rep. Moldova / Depunere 8.04.2010 - Iasi / Iunie 2010 - Memoriu de Urgentare/ Aviz Pozitiv...
serii wrote:
salutare la toti. in a. 2006 am depus cerere de redobindire a cetateniei romane prin intermediul postei moldovei pentru mine, fratele si sora mea.In septembrie 2009 sora mea primeste invitatia de a depune dosarul pentru redobindire a cetateniei unde erau specificate toate actele necesare pt dosarul complet.Pentru mine si fratele meu pina la moment nici un raspuns.Ajutati ma va rog poate cineva este la curent care este procedura cu cererile depuse prin intermediul postei, este posibil ca sa nu primesc niciodata invitatie din partea autoritatilor romane?La moment sunt plecat peste hotare in Franta, am tot dosarul complet stie cineva pot depune dosarul la ambasada romaniei la Paris? Va multumesc mult.

Uite.. Totul nu-i asa de complicat..acum pentru a depune dosarul de robandire a cetateniei romane nu treb sa astepti invitatia! In cazul tau treb sa te duci la ambasada Romaniei la Paris si sa te programezi pentru depunerea actelor..
ATENTIE!
In conformitate cu art. 12 din Legea cetateniei romane nr.21/1991, cererea de redobandire a cetateniei romane se poate depune la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Paris, numai daca solicitantul are domiciliul sau resedinta in Franta, fapt probat de existenta unui permis de sedere in Franta, valabil.

Detalii poti afla aici...
Succese si sa-ne tii la curent ce si cum... ok?
agny Offline
#22 Posted : Tuesday, July 27, 2010 10:34:30 PM(UTC)
Rank: Membru
Pt declaratia autentitificata in care dorim dobindirea cetateniei romana trebuie sa indicam art.10 alin.1 sau indice 1? Merci
Felix Offline
#23 Posted : Wednesday, July 28, 2010 12:13:50 AM(UTC)
agny wrote:
Pt declaratia autentitificata in care dorim dobindirea cetateniei romana trebuie sa indicam art.10 alin.1 sau indice 1? Merci

Tu nu dobindesti cetatenia, dar o redobindesti.
Pentru moldoveni e (Art. 10 indice 1 din Legea nr. 21/1991).
Users browsing this topic
Vizitator
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You can vote in polls in this forum.